Voor wie is deze cursus?
(en voor wie niet?)
Deze online cursus is bedoeld voor mensen met een Friese merrie die met hun paard naar de keuring willen en haar graag zelf willen trainen.
Wat moet ik kunnen om zelf te trainen?
Als je kunt longeren en je paard zelf kunt verzorgen en wassen dan kun je de cursus doen. Voor het oefenen aan de hand moet je met je merrie mee kunnen rennen (of iemand hebben die dat kan doen).
Welke paarden zijn geschikt?
Friese veulenboekmerries (en Friese stamboekmerries die voor graadverhoging kunnen gaan) zijn geschikt. Paarden kunnen naar de stamboekkeuring vanaf het jaar waarin ze drie jaar oud worden.
Wat zijn de voordelen van zelf trainen?
– Je bent je merrie niet 6 tot 8 weken kwijt;
– Het is minder duur dan wegbrengen naar een trainingsstal;
– Het is leuk om te doen;
– Als je twijfelt over bepaalde aspecten van je merrie is dit een goede manier om een indruk te krijgen van wat de keurmeesters van je paard vinden.
Wat zijn de nadelen van zelf trainen?
– Het kost tijd en geduld;
– Je bent zelf geen professional, dus het resultaat kan wisselend zijn;
– Je moet voor of tijdens de keuring nog een voorbrenger regelen.
Moet ik de merrie dan ook zelf voorbrengen?
Nee, er zijn verschillende voorbrengers die dat voor je kunnen en willen doen. Het is wél verstandig om er op te rekenen dat je zelf tijdens de eerste stapronde je paard moet voorbrengen. Omdat alle paarden dan tegelijk in de baan zijn, is het dan spitsuur voor de voorbrengers. Het kan zijn dat ze op dat moment geen mensen beschikbaar hebben. Voor je merrie kan het ook prettig zijn om dit eerste spannende rondje met een bekende (jijzelf) te doen.
Het individueel voorbrengen kun je aan de professionals overlaten. Dit is meestal ook aan te raden. Je kunt tijdens de keuring iemand vragen of van te voren even mailen of bellen met een van de stallen om te vragen of ze dit willen doen (tegen vergoeding uiteraard). Een lijst met adressen vind je in module 3 van de cursus.
Ik wil per se dat mijn merrie ster wordt
Keuren is altijd een momentopname, dus zekerheid krijg je niet.
Maar als je een zeer veelbelovende merrie hebt uit een hele goede lijn (vol papier, moeder heeft meerdere ster-nakomelingen) en je wilt er flink mee gaan fokken, je eigen lijntje opzetten of de moeder een preferentschap laten verdienen, dan is het misschien beter om niet zelf te trainen. Of om bijvoorbeeld alleen het eerste gedeelte van de training zelf te doen en haar de laatste paar weken in training te zetten bij een professionele stal.
Een groen paard kun je de basis dan bijvoorbeeld zelf aanleren met behulp van de online cursus. Overleg dit met de trainingsstal van je keuze. Veel stallen nemen 6 tot 8 weken de tijd, maar voor een jong paard dat nog niets kan mag je gerust 3 tot 4 maanden uittrekken. Dan kun je het langzaam opbouwen en is je merrie al verder op het moment dat ze in training gaat. Dat geeft meer kans op succes.
Als je wilt overleggen over de beste aanpak, mag je altijd even een mailtje sturen.
Hoeveel weken voor de keuring moet ik beginnen met trainen?
Hoeveel tijd je nodig hebt om je merrie in optimale conditie te krijgen, hangt af van de uitgangssituatie. Als je een groen paard hebt dat nog nooit iets gedaan heeft, zou ik 14 weken uittrekken. Als je een merrie laat keuren die op M-niveau of hoger in de dressuur- of mensport uitkomt, dan kun je waarschijnlijk met 4 a 5 weken wel toe. Een recreatiepaard zal ongeveer 2 maanden nodig hebben. In Module 2 vind je trainingsschema’s voor verschillende typen paarden.
Mijn merrie heeft witte haren, moet ik wel gaan?
De regels voor witte haren vind je hier (artikel 9). Als je merrie te veel of te grote witte aftekeningen heeft, dan moet je niet naar de keuring gaan. Als de aftekeningen binnen de regels vallen, dan kun je gewoon gaan. Het is verboden om wit weg te werken met verf o.i.d.. Er gaan genoeg verhalen de ronde dat dit wel gebeurt, maar reglementair mag het niet en als het ontdekt wordt is het reden voor diskwalificatie.
In de gratis Module 0 leer je meer over de meest voorkomende redenen waarom merries geen ster worden. Lees deze informatie voordat je besluit of je je paard wilt trainen voor de keuring.
Mijn merrie heeft een afwijkende beenstand, moet ik wel gaan?
Kort gezegd: Een beetje franse of toontredende beenstanden in het voorbeen en een beetje sabelbenigheid of rechtheid in het achterbeen is acceptabel. Het hangt er ook een beetje vanaf of de merrie op andere onderdelen wel goed scoort en dus compenseert.
Wanneer je merrie erg afwijkende beenstanden heeft, of als de scheefheid van het voorbeen al vanuit de elleboog (borst) begint, dan kan dit een bemerking zijn die wel zwaar weegt. Als het verder een mooi gebouwd, rassig en goed bewegend paard is, is het misschien juist een goed idee om haar zelf te trainen en (nog) niet te veel te investeren in trainingskosten. Je krijgt tijdens de keuring dan in elk geval een idee van de beoordeling van de dingen die je toch niet kunt veranderen aan je merrie (zoals de beenstand).